Veiligheidstips voor het werken met machines

Ondernemingen die afhankelijk zijn van complexe machines om producten te vervaardigen, moeten zich altijd bewust zijn van de kans op ongevallen die ernstig letsel aan werknemers kunnen veroorzaken. In de meeste gevallen implementeren industriële faciliteiten veiligheidstrainingsprogramma’s om ervoor te zorgen dat werknemers zich bewust zijn van de mogelijke risico’s van het bedienen van de machine en om de juiste werking te garanderen. Als u met machines werkt, zijn er een paar tips die u in gedachten moet houden om ervoor te zorgen dat u veilig op het werk bent.

Begin met een passende training voor de machine

Werknemers mogen nooit proberen onbekende machines te bedienen. Wacht daarom altijd tot de supervisor of een andere aangewezen persoon training geeft over de specifieke vereisten om veilig te werk te gaan met de machine.

Zorg ervoor dat de machines correct werken

Alle afschermingen van de machine moeten op hun plaats zitten en correct werken om zo te beschermen tegen letsel.  Zorg ervoor dat rubberen afdichtingen en andere kleine onderdelen niet verslechteren, zodat deze geen veiligheidsrisico’s kunnen vormen. Test ook met regelmaat de noodstopschakelaars . Als deze vervangen moeten worden, zorg er dan voor dat u meteen contact opneemt met een bedrijf als Teleson.

Draag de juiste persoonlijke veiligheidsuitrusting

Werknemers moeten met hun supervisors overleggen over de juiste veiligheidsuitrusting die gedragen dient te worden bij het werken met een specifieke machine. Uw leidinggevende kan u adviseren om bijvoorbeeld handschoenen, veiligheidsbril, oordopjes of andere apparatuur te dragen. Door deze maatregelen consequent te hanteren, kunnen arbeidsgerelateerde ongevallen en letsels worden voorkomen.

Vermijd afleiding

Wanneer u met machines werkt die ernstig letsel kunnen veroorzaken bij verkeerd gebruik, is het belangrijk dat u niet afgeleid wordt door geluiden en handelingen om u heen. Daarom is het belangrijk dat u ervoor zorgt dat uw werkgebied overzichtelijk blijft en u uw collega’s duidelijk maakt dat u beter niet kunt communiceren wanneer u werkzaam bent op een machine. Wanneer er gecommuniceerd moet worden met een collega of supervisor, zorg er dan voor dat u de machine uitzet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *