Fenegriek: Wat is het en wat doet het?

Fenegriek staat bekend als de vlinderbloemige plant en groeit het beste op warme plekken in de zon. Het is een kruid dat gebruikt wordt in de Indiase keuken en kan o.a. gebruikt worden voor bijvoorbeeld het zetten van thee. Veel mensen zijn nog niet bekend met dit kruid, omdat het nog niet heel populair is. Hier tref je alle nodige informatie over de Fenegriek!

Wat is Fenegriek?

Fenegriek is een kruid dat uit de familie van de Leguminosen komt. De hoogte van dit kruid is gemiddeld genomen 60 cm, en de blaadjes van dit kruid komen in drietallen. Ze zijn te herkennen aan de eivormige blaadjes en ruiken vaak naar pas gemaaid gras. Wanneer we de plant bekijken, dan zien we bloemen met geelwitte kleuren en zaden met een sterke geur.

Wanneer wordt Fenegriek gebruikt?

Zoals eerder beschreven komt dit kruid uit de Indiase keuken en wordt dan ook met regelmaat als ingredi├źnt van de welbekende curries gebruikt. Als we de smaak moeten omschrijven, dan komen we uit op een iets wat bittere en scherpe smaak. Vanwege het hoge ijzerhoudende vermogen worden de bladeren van dit kruid ook veelal in salades toegevoegd.

Je kunt dit zaad op verschillende manieren kopen, zowel als zaad of als poeder. Bijzonder is dat de poedervorm een meer bittere nasmaak heeft, en de zaden juist wat meer naar een mosterdsmaak neigen. In verschillende landen in Europa wordt dit kruid ook als vervanger van mosterdzaad in mayonaise toegevoegd.

Naast het gebruik van dit zaad in de keuken, heeft het ook andere bijzondere werkingen. Fenegriek bevat namelijk ontzettend veel verschillende vitamines welke in het bijzonder voor vrouwen heel interessant zijn. Zo versterken de vitamines de borstvoeding en stimuleren ze de baarmoeder. Daarnaast wordt de poedervorm (mits gemixt met olie) ook gebruikt als lippenbalsem.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *